Miten pukeutua rantahäihin?

Juhlamekko häihin

Häistä Espanjassa, Thaimaassa, Italiassa ja Kreikassa on tullut monen trendikkään suomalaisen pariskunnan unelma. Jos postilaatikosta kilahtaa kutsu upeisiin rantahäihin joko Suomessa tai ulkomailla, kannattaa pukeutumiseen panostaa, sillä aurinkoinen rantaympäristö luo upeat puitteet todella elegantille ja näyttävälle pukeutumiselle. Kirkkaat värit, ohuet kankaat, eksotiikka ja näyttävät asusteet ovat rantahäiden tyylien kulmakivet.

  1. Rantahäissä vieraat voivat pukeutua tavallista paljastavammin, mutta liika seksikkyys ei kannata. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että mitä eksoottisemmasta kohteesta on kyse, sitä rohkeammin ja näyttävämmin häihin voi pukeutua. Vaikka häävieraiden tyyli ei etiketin mukaan saa herättää enempää huomiota kuin morsiamen, on rantaympäristössä kuitenkin suhteellisen luontevaa pukeutua avonaisempiin vaatteisiin kuin muissa häätilaisuuksissa. Morsiuspari tuskin myöskään odottaa sitä, että vieraat saapuvat rannalle pitkissä ja paksuissa vaatteissa. Juhlamekko häihin voi siis huoletta olla hiukan tavallista seksikkäämpi jos häitä juhlitaan ulkomailla upeassa rantakohteessa. Mauttomasti ei kannata kuitenkaan pukeutua, vaan etiketti kannattaa pitää mielessä, vaikka sitä ei täysin noudattaisikaan. Häihin sopivia vaatteita ovat esimerkiksi selän avoimeksi jättävä halterneck mallinen mekko, olkaimeton maksimekko, silkkinen slip on mekko ja ohuesta kankaasta valmistettu olkapäät paljastava kotelomekko.
  2. Värien käyttö on eksoottisessa ympäristössä täysin sallittua. Juhlavieraat voivat käyttää rohkeasti värejä pukeutumisessa, sillä rantaympäristöön ne sopivat. Kovin maanläheiset värit käyvät Suomessa, vaikka häitä juhlittaisiinkin rannalla, mutta ulkomaiden eksoottisemmassa ympäristössä kirkkaat värit toimivat paremmin. Upeana hehkuvat punaiset, oranssit ja keltaiset näyttävät upealta päivettynyttä ihoa vasten ja meren väreistä inspiraatiota ammentavat turkoosit, vihreät ja siniset sopivat rauhallisemmasta värimaailmasta pitävälle juhlavieraalle. Etiketin mukaan mustaa ja valkoista kannattaa välttää, ellei kustussa ole nimenomaan kehotettu pukeutumaan mustaan tai valkoiseen. Myös muut tummat tai kovin vaaleat värit kannattaa unohtaa, sillä ne eivät ole paras vaihtoehto hääjuhlaan. Naisten juhlamekot ovat kautta aikojen olleet hyvin värikkäitä, joten värikkään juhlamekon löytäminen ei ole hankalaa.
  3. Leikkisät asusteet viimeistelevät näyttävän asun. Eksoottisesta tyylistä inspiroituneet asusteet sopivat rantahäihin upeasti. Simpukkakorut, värikkäät helmet, suuret aurinkolasit ja kukkakoristeet näyttävät upealta värikkään mekon kanssa. Asusteissa näyttävyys on plussa, mutta liika asustaminen tekee asusta nopeasti raskaan. Kaksi toisiinsa sopivaa asustetta riittää hyvin. Hattu ja aurinkolasit kannattaa olla mukana, vaikka niitä ei pitäisikään päällä koko aikaa, sillä ne suojaavat voimakkaalta auringonpaisteelta.
  4. Kuulas meikki sopii lämpimään säähän. Jotta häissä ei tule tukalat oltavat kuumassa säässä, kannattaa niin morsiamen kuin juhlavieraidenkin pitää meikki mahdollisimman kevyenä. Liian paksujen tuotteiden käyttö ei sovi rannalle, vaan pikemminkin kannattaa panostaa kuulaaseen meikkiin ja vedenkestäviin tuotteisiin. Vieraiden meikki saa olla näyttävä eikä värien käyttöä esimerkiksi silmämeikissä kannata pelätä. Värikkäät rajaukset, kirkkailla väreille tehty smokey eye ja karkkiväriset huulet toimivat hyvin. Meikin voi tehdä samalla värillä kuin mitä vaatteissa on tai kontrastia voi luoda vastaväreillä. Meikistä voi tehdä voimakkaamman jos kyse on iltahäistä.
  5. Kengiksi käyvät sirot sandaalit, joissa on helppo liikkua rannalla. Vaikka häät ovat mitä parhain tilaisuus vetää jalkaan vaatekaapin korkeimmat ja näyttävimmät korkokengät, on korkeista koroista rantahäissä todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Juhlavieraiden kannattaakin mieluummin suosia matalia kenkiä, joissa liikkuminen on helpompaa. Koristeelliset nyörisandaalit tai avokasmalliset slip tossut sopivat helppoutensa ja mukavuutensa ansiosta loistavasti rantahäihin. Monissa rantahäissä on myös tapana juhlia paljain jaloin, mutta kauniit kengät kannattaa olla mukana, sillä siirtyminen ravintolaan juhlimaan ei onnistu ilman kenkiä.